Uw zoon of dochter heeft net de diagnose ASS gekregen. Dit is een eerste stap in de verklaring van het gedrag van uw kind. Echter is dit voor vele gezinnen pas het begin in hun zoektocht naar gepaste ondersteuning. Een zoektocht waar vaak veel tijd en moeite in kruipt. In dit artikel vind je alvast meer informatie over enkele stappen die je kunt zetten na het stellen van de diagnose. Daarnaast worden enkele websites overlopen die je mogelijks kunnen helpen bij deze zoektocht. Heb je zelf nog enkele bijkomende vragen? Aarzel dan niet om Sien te contacteren. Dan help ik je verder op weg!
Auti-coaching
In deze praktijk kunt u terecht voor auti-coaching voor een ruim aanbod aan vragen en problemen gaande van psycho-educatie tot sociale vaardigheidstraining tot opvoedingsondersteuning. Een volledig overzicht van de thema's die in deze praktijk behandeld worden kunt u hier vinden.
Toerisme voor Autisme
Ben je op zoek naar informatie omtrent vrijetijdsinvulling, autismevriendelijke vrijetijdsaanbod in Vlaanderen, voorrangspassen in pretparken, autismevriendelijke kamporganisaties, uitstappen voor mensen met autisme en dergelijke meer? Neem dan een kijkje op de website van Toerisme voor Autisme. Dit project werd uitgewerkt door Psycholoog Sien en helpt mensen met autisme om stressvrij te genieten van hun vakantie. Sien ontwikkelt onder andere visuele stappenplannen voor diverse trekpleisters in Vlaanderen zoals ZOO Planckendael, het Zwin Natuur Park, het Gravensteen en zoveel meer!
ASS-theek van Tanderuis
Tanderuis is een van de vier grote thuisbegeleidingsdiensten in Vlaanderen voor mensen met autisme. Op hun locatie kunt u terecht in de ASS-theek. Dit is een documentatiecentrum met informatie over autisme opgedeeld in 4 grote werkingen. Ten eerste is er een spelotheek met educatief materiaal aangepast aan het ontwikkelingsniveau en het te stimuleren ontwikkelingsgebied van de persoon met autisme. Ten tweede kunt u er boeken vinden over autisme, alsook wetenschappelijke tijdschriften, werkmappen... Vervolgens kunt u er eveneens films en documentaires ontlenen. Tot slot is er een snoezeltheek waar je kan zien hoe een snoezelruimte opgebouwd wordt, alsook snoezelmateriaal kan ontlenen. Meer informatie over de ASS-theek en het aanbod kan je hier vinden.
EHBA-Kit
Vzw Inzicht ontwerpt EBHA-kits voor ouders of partners van een persoon met een recente diagnose van een autismespectrumstoornis. EHBA staat voor Eerste Hulp Bij Autisme. Deze kit bestaat uit één of meerdere begeleidingsgesprek(ken), informatief materiaal, educatief materiaal, hulpmiddelen, informatiesessies… Meer informatie over deze EHBA-kit kan je hier vinden.
Sclera
Sclera is een online platform waar je gratis pictogrammen kan downloaden die je kan gebruiken ter visuele ondersteuning voor een persoon met autisme. Alle pictogrammen kan je hier terugvinden.
Hou dit blog regelmatig in de gaten voor meer informatie omtrent autismevriendelijke initiatieven, tips en interessante infosessies!
Opmerkingen